Urška Fartelj je prekmurska kulinarična blogerka, avtorica bloga 220 stopinj poševno, pisateljica knjige 220 stopinj poševno in moja mama. Svoje delo opravlja iz veselja in želje po kuhanju. Danes ima njen blog več kot 1 milijon ogledov na mesec, izdala je tudi knjigo, v kateri so zbrani recepti, ki so najljubši nama z bratom, in tisti, ki jih je pripravljala njena mama ter so najljubši njej in njeni družini.
Kako in zakaj ste začeli pisati ta kuharski blog?
Zato, da zapustim otrokoma nekaj dobrega. Želim si, da bosta
imela, ko odrasteta, dobre recepte za jedi, ki ju bojo spominjale na otroštvo.
Kako ste prišli do imena 220 stopinj poševno?
220 stopinj zato, ker se pri tej temperaturi pripravijo naše
najljubše jedi: Zlato zapečene perutničke, kruh, lazanja… Poševno pa pomeni, da
naj se v življenju ne držimo strogih pravil, ampak hodimo skozi življenje z
veliko prilagajanja. Kuhinja naj bo prostor, kjer bomo lahko kuhali, ustvarjali
po svoje, torej šli poševno.
Ali vas vaše delo sprošča in pomaga pri življenju?
Ja. Ko kuham, ustvarjam nove recepte, ne razmišljam o drugih
težavah, ki nam jih lahko prinese življenje. Fotografija me sprošča in pri
svojem delu se skoraj vsak dan naučim nekaj novega.
Kako se vedno znova domislite novih receptov?
Kuham s sestavinami, ki jih imam doma, ki v neki sezoni
rastejo, zorijo. Tako se recimo čokoladna torta v sezoni jagod spremeni v
jagodno, cvetačna juha v čemaževo…
Kaj hočete navdihnite mlade in starejše pri delu?
Da čim več kuhajo doma, ker je takšna hrana najokusnejša,
najcenejša in najbolj zdrava.
Ali imate oz. Ste že kdaj izdali kuharsko knjigo?
Da, naslov knjige je 220 stopinj poševno, Preprosto, sveže in
s kruhom pomazano.
Ali nam lahko poveste za kakšna večja podjetja delate?
Da. Lidl Slovenija, Kenwood, Žito, Podravka, Matercard,
DeLonghi, Status, Kefirko, Huawei, Mladinska knjiga, Fala slonček…
Ali vse te fotografije posnamete sami in kje?
Da. Za eno jed naredim približno 250-300 fotografij in potem
izberem 10 najboljših. Fotografiram doma, pri fotografiji mi velikokrat
pomagata otroka, ker fotografija, ki prikazuje jed, ki jo držijo roke, govori
tudi svojo zgodbo.
Kako dolgo delate na dan in se vam zdi, da delate preveč oz.
Da imate preveč dela?
Delam od 4-18 ur na dan, odvisno od tega, koliko receptov in
fotografij moram narediti, kako popularen je recept in posledično na koliko
vprašanj mojih bralcev moram odgovoriti.
Ste se kdaj udeležili tudi kakšnega tekmovanja in osvojilli
kakšno nagrado?
Tekmovanj v moji branži ni oz. ne da bi vedela, je pa blog 220
stopinj poševno bil izbran kot najboljši kulinarični blog v Sloveniji in knjiga
220 stopinj poševno kot najbolj prodajana knjiga v Sloveniji. Knjiga nosi tudi
oznako uspešnica.
Želite nadaljevati s tem delom in izdati mogoče tudi drugo
knjigo?
Da, druga knjiga je ravnokar v lektoriranju.
Maša Fartelj, 8. b