Preskoči na glavno vsebino

Intervju z Urško Fartelj - kuharsko blogerko

 Urška Fartelj je prekmurska kulinarična blogerka, avtorica bloga 220 stopinj poševno, pisateljica knjige 220 stopinj poševno in moja mama. Svoje delo opravlja iz veselja in želje po kuhanju. Danes ima njen blog več kot 1 milijon ogledov na mesec, izdala je tudi knjigo, v kateri so zbrani recepti, ki so najljubši nama z bratom, in tisti, ki jih je pripravljala njena mama ter so najljubši njej in njeni družini. 

Kako in zakaj ste začeli pisati ta kuharski blog?

Zato, da zapustim otrokoma nekaj dobrega. Želim si, da bosta imela, ko odrasteta, dobre recepte za jedi, ki ju bojo spominjale na otroštvo.

Kako ste prišli do imena 220 stopinj poševno?

220 stopinj zato, ker se pri tej temperaturi pripravijo naše najljubše jedi: Zlato zapečene perutničke, kruh, lazanja… Poševno pa pomeni, da naj se v življenju ne držimo strogih pravil, ampak hodimo skozi življenje z veliko prilagajanja. Kuhinja naj bo prostor, kjer bomo lahko kuhali, ustvarjali po svoje, torej šli poševno.

Ali vas vaše delo sprošča in pomaga pri življenju?

Ja. Ko kuham, ustvarjam nove recepte, ne razmišljam o drugih težavah, ki nam jih lahko prinese življenje. Fotografija me sprošča in pri svojem delu se skoraj vsak dan naučim nekaj novega.

Kako se vedno znova domislite novih receptov?

Kuham s sestavinami, ki jih imam doma, ki v neki sezoni rastejo, zorijo. Tako se recimo čokoladna torta v sezoni jagod spremeni v jagodno, cvetačna juha v čemaževo…

Kaj hočete navdihnite mlade in starejše pri delu?

Da čim več kuhajo doma, ker je takšna hrana najokusnejša, najcenejša  in najbolj zdrava.

Ali imate oz. Ste že kdaj izdali kuharsko knjigo?

Da, naslov knjige je 220 stopinj poševno, Preprosto, sveže in s kruhom pomazano.

Ali nam lahko poveste za kakšna večja podjetja delate?

Da. Lidl Slovenija, Kenwood, Žito, Podravka, Matercard, DeLonghi, Status, Kefirko, Huawei, Mladinska knjiga, Fala slonček…

Ali vse te fotografije posnamete sami in kje?

Da. Za eno jed naredim približno 250-300 fotografij in potem izberem 10 najboljših. Fotografiram doma, pri fotografiji mi velikokrat pomagata otroka, ker fotografija, ki prikazuje jed, ki jo držijo roke, govori tudi svojo zgodbo.

Kako dolgo delate na dan in se vam zdi, da delate preveč oz. Da imate preveč dela?

Delam od 4-18 ur na dan, odvisno od tega, koliko receptov in fotografij moram narediti, kako popularen je recept in posledično na koliko vprašanj mojih bralcev moram odgovoriti.

Ste se kdaj udeležili tudi kakšnega tekmovanja in osvojilli kakšno nagrado?

Tekmovanj v moji branži ni oz. ne da bi vedela, je pa blog 220 stopinj poševno bil izbran kot najboljši kulinarični blog v Sloveniji in knjiga 220 stopinj poševno kot najbolj prodajana knjiga v Sloveniji. Knjiga nosi tudi oznako uspešnica.

Želite nadaljevati s tem delom in izdati mogoče tudi drugo knjigo?

Da, druga knjiga je ravnokar v lektoriranju.

Maša Fartelj, 8. b


Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

My terrible holidays

I remember my last year's holidays. It was in summer. I was home alone so I invited my friends to come over. We decided to go to the swimming pool. Then it suddenly started raining! Afterwards we wanted to make some popcorn but there wasn't any. Rain stopped and sun showed itself so we went out. One of us had the idea that we should go to our river Mura. "So it be," we said. We took our bicycles, but I had a flat tire so I had to walk. I thought it couldn't be worse but then it started raining again. I waited under the tree and yelled to others: "Wait!" They didn't hear me. It was getting dark. I turned back and went home. Next day, when my family came home, I remembered that we are going to Italy. I grabbed my luggage and ran to the car. When we arrived to the hotel, I wanted to put my things out of my suitcase, but it was completely empty. I forgot to pack my things at home! I jumped on bed and wanted to sleep, but our neighbors were so loud.

Likovne pesmi (8. razred)

Namigi za branje - Na sledi piratom z Bodenskega jezera

Avtor knjige je Thomas Brezina, naslov knjige, ki sem jo prebral, pa je Na sledi piratom z Bodenskega jezera. Knjiga se mi zdi zelo zanimiva zato, ker govori o pustolovščini. V knjigi nastopa veliko oseb, glavne osebe so Aksel, Dominik, Lieselotte ali Lilo in Popi ̶   njeno pravo ime je drugače Pavla, a je to ime zanjo grozljivka. To knjigo sem si izbral zato, ker so mi bile platnice knjige všeč in ko sem prebral prvo poved v knjigi, mi je bila zelo duhovita in zanimiva. Knjiga ima 131 strani. Na začetku govori o tem, kako so potovali z vlakom in kako je dekle izgubilo ravnotežje v Dominikovem naročju. Na koncu knjige pa je, da teta spozna nekega lovca, ki jim pomaga v stiski. Moj najljubši odlomek govori o tem, kako je v Dominikovo naročje padlo dekle. Nekega sončnega dne je Dominik bil na železniški postaji, ko je naenkrat v njegovo naročje padlo dekle. Krivo pa je bilo to, da se je vagon prehitro odpeljal in ga je zamudila. Medtem ko je padala v Dominikovo naročje, pa ga j