Preskoči na glavno vsebino

Junakinja našega časa

KDO PA SO JUNAKI NAŠEGA ČASA?Za mene je ena izmed junakinj našega časa Malala.

Malala je pakistanska aktivistka za pravico do izobraževanja žensk in najmlajša dobitnica Nobelove nagrade. Najbolj znana je po boju za človekove pravice, predvsem pravice do izobraževanja in pravice žensk v rodni dolini Svat v Pakistanu, kjer je lokalna Talibanska vlada večkrat prepovedala izobraževanje v šolah.

Leta 2012 je bila na šolskem avtobusu napadena s strelnim orožjem. Napadalec je vprašal za njeno ime, nato pa proti njej usmeril pištolo in trikrat ustrelil. Ena od krogel jo je zadela v čelo in je nezavestna in v kritičnem stanju. Toda Talibani so ponovili naklep njenega umora, ki pa pa je povzročil narodno in mednarodno podporo.

Leta 2013 je postala najbolj znana najstnica na svetu. V letih 2013, 2014 in 2015 jo je revija Time uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi na svetu. Leta 2014 je prejela Nobelovo nagrado za borbo proti zatiranju otrok in mladine v pravici do izobraževanja. S 17-imi leti je postala najmlajša Nobelova nagrajenka vseh časov.

Dokumentarni film o njej He Named Me Malala je bil leta 2015 predlagan za filmsko nagrado oskar.

 

Riana Rac, 7. b


 

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

My terrible holidays

I remember my last year's holidays. It was in summer. I was home alone so I invited my friends to come over. We decided to go to the swimming pool. Then it suddenly started raining! Afterwards we wanted to make some popcorn but there wasn't any. Rain stopped and sun showed itself so we went out. One of us had the idea that we should go to our river Mura. "So it be," we said. We took our bicycles, but I had a flat tire so I had to walk. I thought it couldn't be worse but then it started raining again. I waited under the tree and yelled to others: "Wait!" They didn't hear me. It was getting dark. I turned back and went home. Next day, when my family came home, I remembered that we are going to Italy. I grabbed my luggage and ran to the car. When we arrived to the hotel, I wanted to put my things out of my suitcase, but it was completely empty. I forgot to pack my things at home! I jumped on bed and wanted to sleep, but our neighbors were so loud.

Likovne pesmi (8. razred)

RUMENA KAPICA - dramsko besedilo

  Nekoč je živela deklica, ki so jo klicali Rumena kapica. Zbolel ji je dedek, zato ga je obiskala. S seboj je imela hamburger, pomfri, pico in kokakolo. Prinesla mu je tudi računalnik, da mu ne bo dolgčas. S skirojem se je odpravila do njegove hiše. Na poti je srečala volka. VOLK (drvi s štirikolesnikom, se ustavi): Kam pa kam, Rumena kapica? RUMENA KAPICA (začudeno, prestrašeno): K dedku. Korono ima, pa ga grem obiskat. VOLK: Kaj pa nosiš v tej veliki torbi? RUMENA KAPICA: Same dobrote iz McDriva, da ne bo lačen, pa računalnik, da mu ne bo dolgčas. VOLK (zvito): U, kako lepo! Kje pa živi ta tvoj dedek? RUMENA KAPICA: Zakaj neki? Ga misliš pojesti? VOLK (zgroženo): Seveda ne! Vegetarijanec sem, poleg tega ne želim dobiti korone. RUMENA KAPICA: No, super, pa pojdiva! VOLK: Ja, ampak, ti kar pospravi ta tvoj ubogi skiro. Blato je, z njim ne moreš nič. Skoči lepo na moj štirikolesnik. RUMENA KAPICA: Si nor? Držati morava razdaljo 3 metre. VOLK: Točno! Skoraj bi pozabil. Prideta do dedkov