Preskoči na glavno vsebino

Namig za branje: Mavec

 



Avtor: Anna Woltz
Naslov: Mavec

Glavne osebe: Felicija (Fic, 12-letnica), sestra Brina (9 let), očka in mama, Adam (15 let), Primula (10 let), nedonošenček Benjamin, osebje v bolnišnici (sestra Jasmina, dr. Metelko) 

Zakaj sem si izbrala to knjigo: Knjigo mi je priporočala knjižničarka v knjižnici 

Komu je knjiga namenjena: mladim, staršem in odraslim osebam

Zakaj bi jo priporočala drugim: Mogoče zato, da bi spoznali, da ločitev ni najhujša stvar na svetu, da so še hujše stvari, ki se lahko zgodijo.

Opis najljubšega odlomka iz knjige:

Prikimam. Ko Jasmina prepeva, ni več sramežljiva bolniška sestra. Je super zvezda. Njen glas je poln in topel in ima raskav prizvok, da se kar ježim po temenu. Če bi bila jaz novorojenček v robotski zibelki, bi tako ali tako živela naprej. Enostavno zato, da bi lahko pogosteje poslušala ta glas.

Nenadoma nad glavo zaslišim tih zvok. Čisto na kratko, nato pa je spet tišina.

Ozrem se navzgor in vidim, da Adam in doktor Metelko stojita v četrtek nadstropju. Uspelo nam je! Pojma nimam, kakšen izgovor si je izmislil Adam, a Metelka mu je uspelo zvabiti sem.

Vsebina:

Celotna zgodba se dogaja v bolnišnici in je zgodba enega dneva.

Fic je deklica, ki je nepričakovano izvedela, da sta se njuna starša ločila. Ko je morala prvi konec tedna preživeti pri očetu, je bila tako zelo jezna na mamo, da si je na obraz napisala »mama naj umre«. Takrat se je tudi zgodila nesrečna. Očka in sestrica Brina sta šla po sani in ko sta se s kolesom vračala, sta padla. Brini so sani odrezale konico prstanca na desni roki, očka pa je padel na krmilo. Soseda jih je hitro peljala v bolnišnico. Fic je dala tigrasto masko, da je skrila napis na obrazu, saj se alkoholni flomaster ni dal kar tako odstraniti.

V bolnico je prišla tudi mama. Medtem ko so oskrbovali Brino, je v nezavest padel oče, saj pred tem nihče ni opazil, da ima bolečine tudi on od padca. Ugotovili so hude notranje krvavitve in je moral biti pod nujno operiran. Fic v tem času ni hotela biti z mamo, zato je pobegnila na vrh stavbe, kjer je spoznala fanta Adama. On je bil tam zaradi svojega bratca nedonošenčka, ki ga sprva ni maral. Adam je Fic pomagal, da sta odstranila napis z njenega obraza. Ko sta iskala primeren prostor, sta srečala deklico Primulo, ki je bila tam zaradi operacije srca. In vsi trije so si pripovedovali svoje zgodbe, zakaj so tam.

V vsem tem času je Fic hotela razumeti ločitev svojih staršev. Težko ji je bilo. A vsi v bolnišnici tisti dan so ji pomagali najti odgovore na svoja vprašanja. Predvsem, da poroka ni garancija, da ostanemo skupaj vso življenje. Da je ločitev najbolj grozna za otroke. A da obstajajo tudi druge grozne stvari kot presaditev srca in upanje, da preživiš, kot pri deklici Primuli ali nedonošen otrok, ki se bori za življenje kot pri bratcu od Adama.

Zoja Kos, 6. c

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

My terrible holidays

I remember my last year's holidays. It was in summer. I was home alone so I invited my friends to come over. We decided to go to the swimming pool. Then it suddenly started raining! Afterwards we wanted to make some popcorn but there wasn't any. Rain stopped and sun showed itself so we went out. One of us had the idea that we should go to our river Mura. "So it be," we said. We took our bicycles, but I had a flat tire so I had to walk. I thought it couldn't be worse but then it started raining again. I waited under the tree and yelled to others: "Wait!" They didn't hear me. It was getting dark. I turned back and went home. Next day, when my family came home, I remembered that we are going to Italy. I grabbed my luggage and ran to the car. When we arrived to the hotel, I wanted to put my things out of my suitcase, but it was completely empty. I forgot to pack my things at home! I jumped on bed and wanted to sleep, but our neighbors were so loud.

Likovne pesmi (8. razred)

Namigi za branje - Nevidni meč

  A N T H O N Y         H O R O W I T Z NEVIDNI MEČ                                                              Alex Rider       Gospod Blunt     Skorpia      MI6      Tom      Stražarji      KRATEK OPIS Prebral sem še četrto knjigo za bralno značko. Ta knjiga je Alexa spravila na napačno stran, k Skorpiji. To je bila tajna organizacija, ki je sprejemala denar za najrazličnejše potege, ki so oškodovali svet.  Tokrat se je Alex napotil v Benetke na dvotedenske počitnice. V resnici je pa bil tam, da najde Skorpijo. Jasen mu je pred smrtjo rekel, naj v Benetkah poišče Skorpijo in odgovore na smrt njegovega očeta. Našel je ladjo, ki ji je sledil do zabave v eno od vil.   Srečal je Nilela, ki je Alexa premagal, ter ga dal v zaboj v kleti. Alex je komaj čez nekaj časa opazil, da ga bo plima utopila. Hitro se je rešil in ko je naslednjič spoznal Nila, je bil do njega prijazen. Ko je Nile razstrelil farmacevtsko družbo Constanto je Alexa peljal h gospodični, ki je vodila Skorpijo. Tam